Køge klar til grøn pendlerbydel

Om år får Køge Kommune en helt ny bæredygtig bydel kun 20 minutter fra København. En samlet plan for området er netop besluttet.

Køge Kommune er inde i en rivende udvikling, hvor nye byggerier og hele bydele vil skyde op overalt de kommende år. Et af de steder er den nordlige del af Køge, hvor en ny grøn bydel fra 2018 vil rejse sig med den spektakulære 225 meter lange stationsbro Køge Nord Station som vartegn. Herfra vil der kun være 20 minutter i tog til København og nem adgang fra bydelen til Køge Bugt Motorvejen.

Køge Nord er stadig kun på tegnebrættet, men en masterplan for området er netop blevet besluttet, og dermed er en vigtig milepæl nået på vej mod den nye bydel:

”Jeg er rigtig glad for, at vi nu har en samlet plan for den kommende bydel. Køge Nord kommer til at rumme alt det, som en moderne bydel skal have, og den bliver ikke mindst attraktiv for børnefamilierne. Her vil der både være gode pasningsmuligheder, natur og mulighed for at dyrke grøntsager i en bilfri bydel, hvor børnene kan lege trygt. Og så har de kun 20 minutter i tog til Købehavn fra Køge Nord Station,” siger Flemming Christensen, borgmester i Køge Kommune.

Bydel med det hele tæt København

Køge Kommune er godt i gang med at udvikle sig til et regionalt kraftcenter, som i stigende grad tiltrækker både virksomheder og tilflyttere. Tal fra Danmarks statistik viser fx, at flere og flere københavnere kigger mod Køge, når de skal bosætte sig. Ejendomsmæglerne melder da også om markant flere solgte boliger og grunde i Køge-området. Det er en tendens, som Køge Nord kan være med til at forstærke:

”Køge Nord bliver en grøn bydel med en bred vifte af tilbud. Der vil være boliger for enhver smag, fx byhuse, små og store lejligheder og bofællesskaber med plads til både børnefamilier, unge og gamle. Og med vand, strand og Køges historiske bymidte inden for få minutter. Køge Nord vil helt sikkert gøre det endnu mere attraktivt for tilflyttere og virksomheder at flytte til kommunen,” siger Flemming Christensen.

Et trafikalt knudepunkt

Drømmen om at bo i et grønt område tæt på København vil blive en vigtig del af bydelens varemærke. Det samme vil Køge Nord Station, der sidste år var nomineret til prisen for bedste fremtidsprojekt ved en af verdens største ejendomsmesser, MIPIM, i Cannes. Med sine 225 meter skal den svæve over Køge Bugt Motorvejen og forbinde S-banen på den østlige side af motorvejen med regional- og højhastighedstog mellem København og Ringsted på den vestlige side. Stationen bliver dermed et trafikalt knudepunkt for hele hovedstadsområdet, hvor højhastighedstog, S-tog og motorvej mødes.

Netop Køge Bugt Motorvejen udvides i disse år fra seks til otte spor, og fire nye til- og frakørselsramper til motorvejen åbnede sidste år lige ved porten til den nye bydel. Den gode infrastruktur i den nordlige del af Køge skal både være med til at tiltrække tilflyttere og virksomheder til bydelen:

Med både Køge Nord Station og let adgang til Køge Bugt Motorvejen har vi rigtig gode betingelser for at tiltrække virksomheder til området. Vi har satset massivt på forbedret infrastruktur, som vil få stor betydning for hele regionen og være med til at styrke Køge Kommunes position som regionalt kraftcenter,” siger Flemming Christensen.

De første boliger skal efter planen stå klar i løbet af 2018. Samme år som Køge Nord Station åbner.

Kontakt

Flemming Christensen, borgmester i Køge Kommune, tlf. 2879 2000

Fakta

Fra 2018 får Køge en ny grøn bydel, Køge Nord. Køge Kommunes Byråd har netop vedtaget en helhedsplan, der udstikker rammerne for bydelens boligområde, stationsområde og områderne, som er udlagt til erhverv.

Den 130 hektar store bydel kommer til at bestå af et stationsområde med boliger og erhverv, et område forbeholdt innovativt erhverv og et område med plads til udvidelse af Skandinavisk Transport Center.

Køge Nord kommer til at rumme et sted mellem 800 og 1100 boliger med stor mangfoldighed af boformer og bygninger i en nyskabende arkitektur.

Der vil være en bred vifte af tilbud i bydelen. Beboerne får let adgang fra bydelens boliger til grønne og rekreative områder. Den nærtliggende natur kommer til at byde på fx frugtlunde og nyttehaver, dyrehold og naturlegepladser, kunst og meget mere.

Bydelen får den spektakulære Køge Nord Station som vartegn. Stationen bygges som en svævende bro, der skal forbinde højhastighedstog mod København og Odense på den ene side af motorvejen med S-tog på den anden side. Et stort parkér- & rejsanlæg med 650 P-pladser bygges ved stationen, som kan betjene de mange rejsende.    

Beboere og virksomheder får nem adgang til Køge Bugt Motorvejen, som udvides fra seks til otte spor i 2017.

Vand og håndtering af regnvand bliver en vigtig del af bydelen, som både skal sikre området mod oversvømmelser og bidrage til et rigt byliv. Stationens store parker- og rejsanlæg skal fx kunne bruges som et bassin, hvor vandet ved store regnskyl kan opmagasineres og forsinkes. I boligområderne kan der laves små forskønnende vandløb og søer, hvor regnvandet kan ledes til og tilbageholdes ved store mængder regn.  

Downloads

Fakta om Køge (.doc)